O kmetiji, kmetovalcih, sodelujočih

O kmetiji

Kmetija Vrhivšek oz. njeni tedanji kmetovalci so pred več kot 150 leti našli svoj prostor pod soncem v majhni vasici Lindek nad Frankolovim, ki se nahaja med Celjem in Slovenskimi Konjicami. Predniki so poleg hiše postavili tudi gospodarsko poslopje, ki pa ga današnji kmetovalci z vso vnemo obnavljamo in mu dodajamo nove vsebine. Kmetija Vrhivšek poleg omenjenih objektov obsega še njive, enokosni travnik, starodebelni sadovnjak in nekaj gozda. 

Zelo nam je pomembno, da s svojo dejavnostjo ne onesnažujemo okolja, hkrati nam je pomembna tudi kvaliteta hrane, ki jo pridelamo ter pojemo. Zato izbiramo kulture, ki za svoje gojenje ne potrebujejo fitofarmacevtskih sredstev. Tako je bila odločitev za gojenje industrijske konoplje in starodavnih žit, kot so emmer, pira ter enozrnica, logična. Tudi zelišča so našla svojo mesto v naši zgodbi, saj jih uporabljamo kot pomoč k vzpostavitvi ravnovesja v svojem telesu. Pri vsem tem se seveda zelo zanašamo na pregovorno zdravo kmečko pamet.

Naš logo odraža vse že omenjeno, saj barve njivskih brazd nakazujejo posamezne kulture, ki jih gojimo na kmetiji Vrhivšek. Zelena brazda predstavlja industrijsko konopljo, rumeno rjava brazda predstavlja žita, oranžna je namenjena ognjiču in modrovijolična sivki. nekaj slikovnega materiala o naših kulturah pa najdete v Galeriji.

Pod blagovno znamko Kmetija Vrhivšek najdete torej različne izdelke iz industrijske konoplje, kot so konopljin čaj (kot samostojen ali v mešanici z zelišči), konopljina moka, konopljino olje ter konopljin hidrolat. Žita lahko dobite v zrnju ali mleta v obliki polnozrnatih mok. Zelišča uporabljamo za začinjanje naših shrankov - od zeliščnih soli, marmelad, sirupov do tinktur, maceratov in mil. 

Preko različnih izobraževanj in praktičnih delavnic vam z veseljem posredujemo znanje, ki vam bo v pomoč v vsakodnevnem življenju, pa naj bo to na področju kulinarike ali kozmetike. Pst, še kakšno starodavno čarovniško znanje lahko mimogrede pridobite. :)

Ker Kmetija Vrhivšek leži sredi prečudovite narave, kjer lahko občudujete rastline, ki jih na drugih travnikih sploh ne vidite in kjer imate zaradi odmaknjenosti od hrupnih virov možnost slišati celo svoje misli, vabljeni na kakšen odklop. Včasih celo na telefon ne boste dosegljivi in na vas je, da se odločite, če si upate in želite doživeti mir v vsej svoji veličastnosti.

Vabljeni v mali raj z imenom Kmetija Vrhivšek . 

            

 


Kako smo začeli

Lahko bi rekli, da po naključju. Vendar smo že doumeli, da naključij ni, vse samo na-ključ-je.


No, vsekakor ni naključje, da se je ena izmed hčera rodila z atopijskim dermatitisom. Ob vsem tem smo začeli spoznavati, kako zelo je pomembno, kaj damo v sebe (prehrana) in kaj damo na sebe (kozmetika). Zato smo začeli gojiti svoje vrtnine, najprej krompir in čebulo, nato vso zelenjavo za potrebe naše družine (pa še kak višek se najde za koga). 
Zgodba z gojenjem konoplje pa se je začela po prebranem članku v Jani pred več leti. Niso nas pritegnile samo njene lastnosti, ki pomagajo in lajšajo nekatere bolezenske simptome, odločilno je bilo tudi dejstvo, da je konoplja nezahtevna za gojenje. In da ne mara pesticidov. Da je ni treba okopavati. Da celo čisti zemljo težkih kovin. Da se jo lahko uporabi tako za prehrano kot tudi za izdelavo številnih tehničnih izdelkov. Da.... lahko naštevam še v nedogled. Zato raje pridite na kakšno izmed delavnic ali izobraževanj. 

V to zgodbo sodijo tudi zelišča, saj prav tako ne potrebujejo pesticidov za svojo rast in ravoj. Začelo se je z majhnim "gartlcem", ki se je vsako leto večal. Ker nam raziskovalna žilica ne da miru, sva kupila še destilator in tako večino zelišč "transformirava" do eteričnih olj in hidrolatov.

    


O kmetovalcih

Rudi Ramšak - Dolf
glavni kmetovalec, specialist za destilacijo, raziskovalec, po izobrazbi dipl. biolog. Postal je admiral hribovske mornarice, kljub dejstvu, da je vešč tudi krmila jadrnice in ne samo traktorja. 

Alenka Zapušek
raziskovalka, predana konoplji in zeliščem, z velikim veseljem preko predavanj in praktičnih delavnic širi znanje o njihovi uporabnosti v vsakdanjem življenju.

 

Brez pomoči otrok ne gre, pa še kaj pametnega se kdaj vsi skupaj naučimo in nasmejimo. Hvala za prispevek v mozaiku naše kmetije:
Blaška
Nejka
Tjaš
Danaja

          

 

Sodelujemo 

na področju konoplje z:
•    Zadruga Konopko, zadrugo za razvoj trajnostne pridelave in predelave konoplje, z.o.o., soc.p.; www.konopko.si
•    Hemptouch, d.o.o.; www.zeleni-dotik.si

na področju destilacije zelišč in aromaterapij z:
•    Magnolija, Nina Medved, s.p.; www.magnolija.si
•    Histria Botanica; www.histriabotanica.si

na področju welness programov s:
•    Thermana Laško; www.thermana.si