Zelišča

 

Zelišča imajo že od nekdaj pomembno mesto v človekovem življenju. Za samostanskimi zidovi so jih gojili in podrobneje proučevali - sploh njihove zdravilne lastnosti. Danes ta znanja prehajajo v veljavo, saj je bistvenega pomena, da si znamo ssami lajšati tegobe tudi na naraven način. 
Zato na delavnicah spoznavamo, katere rastline so primerne za posamezno tegobo, na kakšen jih uporabiti in izdelali pripravek ali dva.

 

3 urne delavnice

•    Kakšen izvleček zelišča naj naredim, da iz njega potegnem največ učinkovin? Oljni, alkoholni ali vodni?
•    Od zeliščnih izvlečkov do svojih kozmetičnih izdelkov
•    Destilacija zelišča z izdelavo naravnega mila
 

6-urne delavnice

•    Zelišča imam doma. Ampak kaj še lahko naredim iz njih, da ne bodo samo za okras?
•    Kako aromo rastlin spravimo v majhne flaške?

 

Destilacija za vas

Če vam zraste na vašem vrtu veliko aromatičnih rastlin, pa ne veste, kaj bi z njimi, jih lahko prinesete k nam. Iz vašega materiala bomo s postopkom parne destilacije transformirali rastline v eterično olje in hidrolat. Okvirna cena za eno destilacijo (poln kotel, za kar rabite 7 do 8 kg svežega materiala) znaša 20 €.

 

      

 

Kakšen izvleček zelišča naj naredim, da iz njega potegnem največ? Oljni, alkoholni ali vodni? - 3 urna delavnica

Na našem planetu so rastline izrednega pomena, saj na račun njihove fotosinteze dobivamo kisik za dihanje. Iz njih (lan, konoplja, bombaž) je možno pridelati številne tkanine. Potem so tukaj še njihove  učinkovine, ki se uporabljajo v farmaciji in kozmetiki. Za izdelavo rastlinskih izvlečkov seveda potrebujemo kakovosten osnovni material, ki ga moramo dobro poznati, kajti hitro se lahko pripeti, da delamo izvleček s kakšno strupeno rastlino. Prav tako so pomembni vsebnost vlage v rastlini, temperatura, samo topilo ter razmerje med rastlino in topilom. Ločimo namreč več vrst različnih izvlečkov – tako glede na način izdelave, agregatno stanje in učinkovine.

V sklopu 3-urne delavnice se boste naučili pomena izdelave izvlečkov in njihove nadaljnje uporabe v kozmetičnih izdelkih. Pri vsakem izmed najpogosteje uporabljenih in gojenih zelišč v Sloveniji bomo pogledali, katere so tiste učinkovine, ki se izločijo, katero topilo uporabiti, kakšno naj bo razmerje med topilom in zeliščem ter kako hraniti takšen izvleček. Izvedeli boste, kako izdelati kozmetične izdelke z uporabo izvlečkov in v kakšnih primerih jih uporabiti. Izdelali boste maslo za telo in mazilo za prvo pomoč. 

Program:
•    Botanična razvrstitev nekaterih zelišč: sivka, šentjanževka, melisa, ognjič, žajbelj, meta
•    Načini priprave zeliščnih izvlečkov – oljni, alkoholni, vodni
•    Aktivne snovi, ki se izlužijo
•    Načini uporabe izvlečkov
•    Njihovo hranjenje in rok uporabnosti
•    Dobra praksa izdelave kozmetičnih pripravkov
•    Praktična izdelava masla za telo in mazila

Cena: 40 €/osebo – v ceno je vključeno gradivo z recepti, sestavine in embalaža za izdelavo vseh naštetih izdelkov. Vsak udeleženec dobi tudi 1 dcl sivkinega hidrolata za domov. 

Od zeliščnih izvlečkov do svojih kozmetičnih izdelkov - 3 urna delavnica

Vsi vemo, da se svet vrti v smeri dobička nekaterih in lenobe drugih. 
Trgovci nam ponujajo raznovrstno hrano (tudi že vnaprej pripravljeno), ki jo pripeljejo z vseh koncev sveta – vse, da nam olajšajo delo … Naša oblačila imajo po navadi izvor kje daleč na Kitajskem, Nepalu ali Indiji, pobarvana so z barvili čudnih sestavin. Da se nam ni treba "mučiti" s tkanjem in šivanjem … Farmacija in kozmetična industrija sta tako poglavji zase. In dokler nimamo kakšnih zdravstvenih težav v obliki srbečic, kožnih madežev, prebavnih problemov, smo utirjeni v vsakodnevne navade in niti ne razmišljamo, v kakšen sistem smo vpeti – z vsemi njegovimi prednostmi in slabostmi.

Na drugi strani pa zelišča krasijo vsak vrt in nas razveseljujejo s svojim vonjem, ko jih gledamo in se jih dotikamo. V sebi skrivajo številne sestavine, ki zagotavljajo dobro počutje. Izvlečki iz zelišč so zelo uporabni pri izdelavi lastne kozmetike, pri čemer je seveda treba poznati osnovne zakonitosti izdelave. 

V sklopu 3-urne  delavnice se boste naučili pomena in uporabe zelišč, ki jih Slovenci najpogosteje gojimo in uporabljamo v naravni kozmetiki. Spoznali boste izdelavo njihovih izvlečkov in kombiniranje z drugimi osnovnimi sestavinami, ki so nujne pri izdelavi lastne kozmetike. 

Na delavnici boste izdelali 3 kozmetične izdelke, ki jih boste odnesli domov. Za sestavine, embalažo, znanje in dobro voljo je 100% poskrbljeno. Prepričana sem, da boste po tej delavnici postali in ostali navdušen izdelovalec lastne kozmetike!  

Program:
•    Pomen in uporaba zelišč pri izdelavi pripravkov
•    Prestavitev najpogostejših zelišč na naših vrtovih: sivka, šentjanževka, melisa, ognjič, žajbelj
•    Načini priprave zeliščnih izvlečkov – oljni, alkoholni, vodni
•  Osnovne sestavine, ki jih lahko uporabimo pri izdelavi svojih kozmetičnih pripravkov (osnovna olja in maščobe, voski, hidrolati, gline, eterična olja)
•    Potrebna oprema za izdelavo domačih kozmetičnih izdelkov
•    Dobra praksa izdelave kozmetičnih pripravkov
•    Zamolčani triki
•    Praktična izdelava mazila, emulzije in masažnega olja


Cena: 45 €/osebo – v ceno je vključeno gradivo z recepti, sestavine in embalaža za izdelavo vseh naštetih izdelkov. Vsak udeleženec dobi tudi 1 dcl sivkinega hidrolata naše domače izdelave. 
 


Destilacija zelišča in izdelava naravnega mila - 3 urna delavnica

Veliko zanimivih in uporabnih izdelkov je bilo odkritih po naključju. Eno izmed takšnih je vsekakor milo. Ko so veliko stoletij nazaj žrtvovali živali svojim božanstvom, so ob tem ugotovili, da z mešanico maščobe in pepela, ki se spere z dežjem po takšnih dogodkih, nastane nova snov, ki ima pralni efekt. Od takrat pa do danes so se stvari seveda spremenile, izdelava mila je postala domena kozmetične industrije, le manjšina ga izdeluje doma. Za to je namreč potrebno nekaj znanja in previdnosti, vsekakor pa doma narejen izdelek po kvaliteti prekaša večino tistih s trgovskih polic. Sploh, če je narejen po ustrezni recepturi in ob dobri laboratorijski praksi  - saj se strinjate, da izdelava mila malo diši po kemiji in laboratorijih :). Danes kozmetična industrija v imenu različnih gonil, ki trenutno obvladujejo svet (čim nižji stroški in čim večji dobiček), nekatere koži prijazne sestavine celo odstrani iz mil. Katere in zakaj, pa več na delavnici...  
V sklopu delavnice, ki jo bomo izvedli na naši kmetiji, bomo najprej izvedli parno destilacijo zelišča, pri kateri nastajata eterično olje in hidrolat (rožna voda). Izvedeli boste, katere rastline in katere njihove dele lahko destiliramo, kako produkte destilacije uporabiti... Pridobljeni hidrolat bomo uporabili za izdelavo mila. Spoznali boste sam proces izdelave mila in njegove zakonitosti, da boste lahko naslednjič uporabili katerikoli drugi hidrolat kot vodno fazo za njegovo izdelavo.

Program:
•    Parna destilacija zelišča
•    Destilacija - kako, katere rastline, na kakšen način...
•    Uporabnost produktov destilacije
•    Zgodovina mila
•    Kako ga naredimo sami in kako ga naredi kozmetična industrija
•    Potrebne sestavine in pripomočki za domačo izdelavo mila
•    Dodatki v milu: zelišča, eterična olja, naravna barvila
•    Izdelava mila po predlaganem receptu 


Cena: 40 €/osebo – v ceno je vključeno gradivo z receptom in sestavinami za izdelavo domačega mila. Vsak udeleženec dobi poleg mila še stekleničko hidrolata za domov.  


 

Zelišča imam doma. Ampak kaj še lahko naredim iz njih, da ne bodo samo za okras? - 6 urna delavnica

Slovenci smo znani po našem vrtičkanju. Takoj ko posijejo prvi spomladanski žarki so vrtovi polni pridnih delovnih rok. Seveda na vsakem vrtu ne smejo manjkati tudi zelišča. Ampak konec poletja številni ne vedo, kaj bi naredili z njimi.
Uporaba zelišč v kulinariki in kozmetiki je pestra, pravzaprav bi lahko rekli, da je le domišljija omejitev - predvsem v kulinariki. Vendar je potrebno pri njihovi uporabi poznati tako njihove učinkovine kot tudi delovanje, da ne pride do neljubih situacij. Ne moremo npr. sredi zime piti čaj iz mete, ko pa ima vendarle meta močan hladilni efekt. Žajbljev hidrolat se odlično obnese pri raznih "ženskih problemih", sivka pa je tako znana, da nam pomirja kožo. To je sicer samo nekaj informacij za pokušino, veliko več v zvezi z zelišči pa boste izvedeli pri nas na kmetiji. Po slišanem in izdelanem boste postali še večji zeliščni navdušenec.

Program:
•    Pomen in uporaba zelišč pri izdelavi pripravkov
•    Ogled in predstavitev rastlin v zeliščnem vrtu na Kmetiji Vrhivšek
•    Botanična razvrstitev nekaterih zelišč: sivka, šentjanževka, melisa, ognjič, žajbelj, meta
•    Načini priprave zeliščnih izdelkov - oljni, alkoholni, vodni in parna destilacija
•    Aktivne snovi, ki se izlužijo
•    Njihova uporaba in shranjevanje
•    Kosilo
•    Osnovna oprema za izdelavo domačih kozmetičnih izdelkov
•    Dobra praksa izdelave kozmetičnih izdelkov
•    Zamolčani triki
•    Praktična izdelava treh kozmetičnih izdelkov, ki jih udeleženci odnesejo domov: 
        kopalne soli, dezodoranta in mazila

Cena: 65 €/osebo 
V ceno je vključeno predavanje, prikaz, skripta, kosilo in napitki, embalaža in sestavine za izdelavo 3. izdelkov, ki jih odnesete s sabo domov

Kako aromo rastlin spravimo v male flaške? - 6 urna delavnica

Zelišča in njihove arome ter ostale učinkovine igrajo zelo pomembno vlogo v vsakdanjem življenju.  Nekoč se je znanje o njihovi uporabnosti skrivalo za debelimi samostanskimi zidovi, danes pa je popolnoma drugače. Zelišča krasijo skoraj vsak slovenski vrt. Kot sveža ali posušena jih lahko uporabimo pri pripravi hrane, saj njihove učinkovine spodbujajo delovanje posameznih organov in imunskega sistema. Tisti dišeči del rastlin, ki ga je mogoče spraviti v majhne flaške s procesom parne destilacije, pa ima raznolike vloge - uporablja se kot del repelentov, parfumov ali afrodiziakov. Tudi  Kleopatra je že pred davnimi leti uporabljala eterična olja, še posebno ljub ji je bil rožmarin. S pridom je izkoriščala naravne lastnosti zelišč in zakaj jih ne bi danes tudi vi?
 
Program:
•    Pomen in uporaba zelišč pri izdelavi pripravkov
•    Ogled in predstavitev rastlin v zeliščnem vrtu na Kmetiji Vrhivšek
•    Botanična razvrstitev nekaterih zelišč: sivka, šentjanževka, melisa, ognjič, žajbelj, meta
•    Načini priprave zeliščnih izdelkov - oljni, alkoholni, vodni in parna destilacija
•    Kosilo
•    Kaj sploh so eterična olja in hidrolati
•    Prikaz parne destilacije 
•    Darilo za domov: steklenička hidrolata

Cena: 55 €/osebo