Po dolgem premoru začenjamo z delavnicami

PRAKTIČNA DELAVNICA IZDELAVE DOMAČEGA NARAVNEGA MILA

Veliko zanimivih in uporabnih izdelkov je bilo odkritih po naključju. Eno izmed takšnih je vsekakor milo. Ko so veliko stoletij nazaj žrtvovali živali svojim božanstvom, so ob tem ugotovili, da z mešanico maščobe in pepela, ki se spere z dežjem po takšnih dogodkih, nastane nova snov, ki ima pralni efekt. Od takrat pa do danes so se stvari seveda spremenile, izdelava mila je postala domena kozmetične industrije, le manjšina ga izdeluje doma. Za to je namreč potrebno nekaj znanja in previdnosti, vsekakor pa doma narejen izdelek po kvaliteti prekaša večino tistih s trgovskih polic. Sploh, če je narejen po ustrezni recepturi in ob dobri laboratorijski praksi  - saj se strinjate, da izdelava mila malo diši po kemiji in laboratorijih :). Danes kozmetična industrija v imenu različnih gonil, ki trenutno obvladujejo svet (čim nižji stroški in čim večji dobiček), nekatere koži prijazne sestavine celo odstrani iz mil. Katere in zakaj, pa več na delavnici...  
V sklopu delavnice, ki jo bomo izvedli na naši kmetiji, bomo spoznali zakonitosti izdelave mila, pogledali možnosti uporabe različnih maščob in kaj vse lahko uporabimo za vodno fazo. Zelo pomembna je seveda varna izdelava mil, zato ji bomo tudi namenili nekaj časa. Vodila vas bom skozi postopek izdelave, prikazala možnosti okrasitve mil ter seveda razložila rešitve, če gre kaj narobe pri izdelavi mila.


Program:
•    Zgodovina mila
•    Kako ga naredimo sami in kako ga naredi kozmetična industrija
•    Potrebne sestavine in pripomočki za domačo izdelavo mila
•    Dodatki v milu: zelišča, eterična olja, naravna barvila, zelišča
•    Izdelava mila po predlaganem receptu 
•    Rešitve, ko gre kaj narobe

 

Kraj delavnice: Lindek 22, Frankolovo (kmetija Vrhivšek)

Čas delavnice: 9.3.2023, 6.4.2023, 11.5.2023, 8.6.2023  ob 17. uri

Predviden čas delavnice: 2,5 ure

Cena: 35 €/osebo – v ceno je vključeno gradivo z receptom in sestavinami za izdelavo domačega mila. Vsak udeleženec odnese en kos mila domov.  

Zaradi lažje organizacije so prijave obvezne in omejene. Prijavite se na alenka@kmetija-vrhivsek.si ali 041-969-770.