Za zainteresirane

 

Z naravnimi rešitvami do bojšega počutja

 

Zelišča imajo že od nekdaj pomembno mesto v človekovem življenju. Za samostanskimi zidovi so jih gojili in podrobneje proučevali - sploh njihove zdravilne lastnosti. Danes ta znanja prehajajo v veljavo, saj je bistvenega pomena, da si znamo sami lajšati tegobe tudi na naraven način. 
Zato na delavnicah spoznavamo, katere rastline so primerne za posamezno tegobo, na kakšen jih uporabiti in pod vodstvom izdelate različna pomagala in pripravke za vaš izziv. Kar brž pokličite za več informacij. Če želite, lahko program izobraževanj prilagodimo vašim željam.

 

    

 

Na naših izobraževanjih se ukvarjamo tudi z uporabnostjo različnih kulturnih rastlin. Statistika namreč kaže, da se 7 od 10 posameznikov zaveda, kako zelo je pomembno, kaj damo vase in nase. Torej prehrana in kozmetika! In ker si v množici vsakodnevnih opravkov težko najdemo čas za vse dnevne obveznosti, vam bomo v sklopu naših delavnic predstavili enostavne in hitro narejene izdelke iz industrijske konoplje in starih žit, po uporabi katerih se boste počutili naravnost odlično! 

 

      
 

 

 

Destilacija za vas

Če imate na vašem vrtu veliko aromatičnih rastlin, pa ne veste, kaj bi z njimi, jih lahko prinesete k nam. Iz vašega materiala bomo s postopkom parne destilacije transformirali rastline v eterično olje in hidrolat. Okvirna cena za eno destilacijo (poln kotel, za kar rabite 7 do 8 kg svežega materiala) znaša 25 €. 

 

      

 

 


Destilacija zelišča in izdelava naravnega mila - 3 urna delavnica

Veliko zanimivih in uporabnih izdelkov je bilo odkritih po naključju. Eno izmed takšnih je vsekakor milo. Ko so veliko stoletij nazaj žrtvovali živali svojim božanstvom, so ob tem ugotovili, da z mešanico maščobe in pepela, ki se spere z dežjem po takšnih dogodkih, nastane nova snov, ki ima pralni efekt. Od takrat pa do danes so se stvari seveda spremenile, izdelava mila je postala domena kozmetične industrije, le manjšina ga izdeluje doma. Za to je namreč potrebno nekaj znanja in previdnosti, vsekakor pa doma narejen izdelek po kvaliteti prekaša večino tistih s trgovskih polic. Sploh, če je narejen po ustrezni recepturi in ob dobri laboratorijski praksi  - saj se strinjate, da izdelava mila malo diši po kemiji in laboratorijih :). Danes kozmetična industrija v imenu različnih gonil, ki trenutno obvladujejo svet (čim nižji stroški in čim večji dobiček), nekatere koži prijazne sestavine celo odstrani iz mil. Katere in zakaj, pa več na delavnici...  
V sklopu delavnice, ki jo bomo izvedli na naši kmetiji, bomo najprej izvedli parno destilacijo zelišča, pri kateri nastajata eterično olje in hidrolat (rožna voda). Izvedeli boste, katere rastline in katere njihove dele lahko destiliramo, kako produkte destilacije uporabiti... Pridobljeni hidrolat bomo uporabili za izdelavo mila. Spoznali boste sam proces izdelave mila in njegove zakonitosti, da boste lahko naslednjič uporabili katerikoli drugi hidrolat kot vodno fazo za njegovo izdelavo.