2 zeliščna dogodka to jesen pri nas v sklopu operacije sodelovanja LAS Ko zadišijo zeli

 

V sklopu operacije sodelovanja LAS Ko zadišijo zeli … organiziramo dve strokovni predavanji in delavnici na temo uporabe in predelave zelišč. Oba dogodka bosta izvedena na kmetiji Vrhivšek, Lindek 22, 3213 Frankolovo. 


Prvo predavanje in delavnica: Katera zelišča uporabiti pri različnih razpoloženjskih stanjih? 
Torek, 26. 9. 2023 ob 17. uri - Kmetija Vrhivšek, Lindek 22, 3213 Frankolovo.

Vsebina: Zelišča so že od nekdaj prisotna v vsakdanjiku ljudi. Res, da so bila znanja o njihovi uporabi v preteklosti dolgo časa varovana skrivnost za samostanskimi zidovi, vendar že od pradavnine pa do danes igrajo pomembno vlogo v naših življenjih. Področja uporabe so bila skozi stoletja različna, naj si bo to za izganjanje različnih demonov, barvanje las in lepotičenje, čiščenje ter seveda do uporabnosti za izboljšanje počutja.
Danes, ko smo dnevno izpostavljeni velikemu številu različnih dražljajev, ki vplivajo na nas, vse več ljudi poseže tudi po naravnih rešitvah. In kot pravi naš rek, da za vsako bolezen rož'ca raste, je tako potrebno vedeti, katero zelišče kdaj uporabiti in na kakšen način. Vse to bo tema 3-urnega  druženja z mag. Alenko Zapušek iz kmetije Vrhivšek, ki nam bo skozi izobraževanje in praktično delavnico razkrila uporabnost nekaterih zelišč za različna razpoloženjska stanja, kot so jeza, stres, strah...


Drugo predavanje in delavnica: Kako aromo rastlin spraviti v majhne flaške – prikaz parne destilacije zelišč in delavnica.
Sreda, 4. 10. 2023 ob 17. uri - Kmetija Vrhivšek, Lindek 22, 3213 Frankolovo.

Vsebina: Zelišča in njihove arome ter ostale učinkovine igrajo zelo pomembno vlogo v vsakdanjem življenju.  Nekoč se je znanje o njihovi uporabnosti skrivalo za debelimi samostanskimi zidovi, danes pa je popolnoma drugače. Zelišča krasijo skoraj vsak slovenski vrt. Kot sveža ali posušena jih lahko uporabimo pri pripravi hrane, saj njihove učinkovine spodbujajo delovanje posameznih organov in imunskega sistema. Tisti dišeči del rastlin, ki ga je mogoče spraviti v majhne flaške s procesom parne destilacije, pa ima raznolike vloge - uporablja se kot del repelentov, parfumov ali afrodiziakov. Tudi  Kleopatra je že pred davnimi leti uporabljala eterična olja, še posebno ljub ji je bil rožmarin.  S pridom je izkoriščala naravne lastnosti zelišč in zakaj jih ne bi danes tudi vi?
Izobraževanje je primerno tako za odrasle kot tudi šolajočo se mladino. Tekom izobraževanja se pokaže proces parne destilacije in izdela kozmetični izdelek z uporaba produktov destilacije.


Udeležba na delavnicah je za udeležence z območja sodelujočih LAS (LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS Raznolikost podeželja, LAS Od Pohorja do Bohorja, LAS Obsotelje in Kozjansko ter LAS Bogastvo podeželja) brezplačno. 

Prosimo vas, da se na delavnice prijavite po e-pošti alenka@kmetija-vrhivsek.si najkasneje dva dni pred delavnico. Vse dodatne informacije lahko prejmete na navedenem e-naslovu ali po telefonu 041 969 770 (Alenka).